10 TCS Papers for placement preparations(NEW 2020)

Updated for 2026
The current version of this guide — verified for 2026 placement season — is on PapersAdda. Read the latest →

We bring you unique tcs technologies placement papers 2017/18 and tcs aptitude questions and tcs hr questions for your preparations.Keep checking our site and dont forget to put ur email in top left box for daily updates of tcs and other questions check these questions as they will help you in other companies technichal rounds as well….. so here are the tcs latest papers links:
.
  






  • TCS placement paper for 2017 preparation





  • Latest TCS placement paper questions 2017





  • Latest TCS placement paper november 





  • Latest Technical TCS placement questions 2018





  • Selected TCS placement paper questions 2016

  • Some more papers HERE

    Remember a lotta these questions with detailed explanation can be found At this Website

    Note: This article is from the original mncplacement archive (2008+). For the 2026-current version with verified offers, salary data, and exam patterns, visit the updated guide on PapersAdda.


    READ ANSWER and EXPLANATION

    TCS QUESTIONS 2019 selected set for job placement

    This TCS paper is very very easy and all should look at this

    Critical Reasoning.



    1. The players G,H,J,K,L,M,N,O are to be felicitated of representing the county team in Baseball Out of these H,M,O also are in the Football team and K,N are there in the Basket ball team . These players are to be seated on a table and no
      two players who has represented the county in more than one game are to sit together.
      1.Which one of the orders can they be seated in
      2. Which of the orders is not possible
      3. If N is seated in the middle then which of the following pairs cannot be seated near him .
      4. If M is seated then which of the following pairs can be seated next to him.

      Choices are given for all the questions


    2. There are 2 groups named Brown and red. They can?t marry in the same group. If the husband or wife dies then the person will convert to their own group. If a person is married then the husband will have to change his group to his wife?s
      group. The child will own the mothers group. From these a set of 4 questions were given .Solve them
      Eg;
      1.Brown?s daughter is red (False)
      2. If a person is red. Then his/her mother?s brother belong to which group if he is married (Brown)


    3. 7 people - a,b,c,d,e,f,g Need to make a seating arrangement for them.
      Conditions:
      1)A should be at the center
      2) B,F should be at the right extreme
      3)C,E always in pair
      4)D,G as far as possible
      Questions from the above were asked?

      Eg:
      Which of the following pairs were not possible?
      Others questions were similar to the above. More questions were from Barrons.


    HR Questions



    1. Market urself


    2. Why TCS ?


    3. Will u switch over to any other company after joining TCS? If NO then why?


    4. R u mobile? ( R u ready to go anywhere ?)


    5. R u ready to go to places of extreme temperature. If yes what do u think of ur safety?


    6. Rate ur good qualities?


    7. What is the difference between hard and smart work?


    8. Do u have a plan of doing higher studies ?



    Technical Questions :
    The questions were different for different persons and depends on the field of interest that u say.

    Communication



    1. OSI Layers in n/w with the functionalities


    2. TCP/IP protocol


    3. Bridges, Routers, LAN, WAN, MAN


    4. Token bus, FDDI, Ethernet



    C Language



    1. Datastructures esp :Linked list and trees


    2. Structures , unions, Kind of variables ( local ,Global)


    3. Strrev( ) program


    4. Case structure (it is not the usual switch case stat)


    5. Calloc,malloc


    6. Divide 2 number and print the o/p ( NOTE: Check for divide by zero error)
    TECHNICAL QUESTIONS TCS



    1. In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of X (8, 5).
      ANS: 3212


    2. In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?
      ANS: I(ROANISATIONALG)


    3. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory? ANS:127


    4. Select the odd one out. a. Java b. Lisp c. Smalltalk d.Eiffel. ANS: LISP


    5. Select the odd one out a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP ANS: SAP


    6. Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2 ANS:LINUX


    7. Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP ANS:BAAN


    8. Select the odd one out a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SERVER ANS:SQL SERVER


    9. Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP ANS:HTTP


    10. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?


    11. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work? ANS:16


    12. In which of the system, decimal number 194 is equal to 1234? ANS:5


    13. Find the value of the 678 to the base 7. ANS:1656


    14. Number of faces, vertices and edges of a cube ANS:6,8,12


    15. Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root". ANS:121


    16. Find the result of the following _expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation:
      M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8) ANS:19


    17. If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as --------- ANS:PCCKJ


    18. G(0)=-1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) - G(N-2), G(5)= ? ANS:-2


    19. What is the max possible 3 digit prime number?


    20. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the total of laying the cable.
      ANS:20250


    21. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?


    22. In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm. ANS: 385.8(DB)


    23. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent? ANS: 30MILISECOND


    24. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?


    25. If the vertex (5,7) is placed in the memory. First vertex (1,1) ?s address is 1245 and then address of (5,7) is --------


    26. Which of the following are orthogonal pairs? a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d. -7i+j ANS: (A)& (C).


    27. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD? ANS: PEASA


    28. If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be the fuel economy if they were used combined. ANS: 20%


    29. What is the power of 2? a. 2068 b.2048 c.2668 ANS: (B). 2048


    30. Complete the series. 3, 8, --, 24, --, 48, 63 ANS: 15,35


    31. Complete the series. 3, 8, --, 24, --, 48, 63 ANS: 15,35


    32. Complete the series. 4, -5, 11, -14, 22, --- ANS: -27


    33. A, B and C are 8 bit no?s. They are as follows:
      A 1 1 0 1 1 0 1 1
      B 0 1 1 1 1 0 1 0
      C 0 1 1 0 1 1 0 1
      Find ( (A-B) u C )=?
      Hint : A-B is {A} - {A n B} ANS: 0 1 1 1 1 1 1 1 (DB)


    34. A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination which is in north west direction.Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the
      flight reaches there? ANS: 1:00 P.M


    35. A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers? ANS: 13


    36. A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days A alone can complete the work? ANS: 10.5 DAYS(11)


    37. A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So hoW days does B take to finish the work?ANS : 4DAYS.


    38. A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A?s work? ANS : 3.2 DAYS(4)


    39. Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible? (HINT : sum of smaller 2 sides is greater than the other one which is larger)


    40. Find the singularity matrix from a given set of matrices?(Hint det(A)=0)


    41. A 2D array is declared as A[9,7] and each element requires 2 byte.If A[ 1,1 ] is stored in 3000. Find the memory of A[8,5] ?ANS: 3106.


    42. Sum of slopes of 2 perpendicular st. lines is given. Find the pair of lines from the given set of options which satisfy the above condition?


    43. (a) 2+3i (b)1+i (c) 3-2i (d) 1-7i .Find which of the above is orthogonal. ANS : (A) & (C).


    44. The number 362 in decimal system is given by (1362)x in the X system of numbers find the value of X a}5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9


    45. Given $ means Tripling and % means change of sign then find the value of $%$6-%$%6 ANS : -72


    46. My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed.
      a) 6:00 am b) 6:40am c)7:40 d)7:00 e)8:00 (Hint : Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes . If west to east add time else subtract time) ANS: (E) 8:00


    47. Find the highest prime number that can be stored in an 8bit computer.
    48. For more Latest TCS placement papers 2007/08 & new tcs aptitude questions & unique tcs hr placement questions keep checking our aptiude & placement site & dont forget to put ur email in top left box for daily updates of tcs papers & other questions

    Remember a lotta these questions with detailed explanation can be found At this Website


    READ ANSWER and EXPLANATION

    TCS Placement Paper 2020 December 2019 (Exclusive mncplacement)

    Updated for 2026
    The current version of this guide — verified for 2026 placement season — is on PapersAdda. Read the latest →



    GD Topics.

    The paper was asusual 3 sections..


    I. Verbal Ability

    II. Aptitude

    III. Critical Reasoning

    Verbal Ability:(32)

    Synonyms:(10)

    Cleft-split

    Gandid-outspoken

    Gallon-ship

    Gadfly-nuisance

    Interpid-courageous

    Twardy-meritricious

    Sedate-Tranqulize

    Equinimity-calmness

    Regal-loyal

    Garrulous-Talkitive

    Antynoms(10)

    precipate-Dilatory

    Hapless-Fortunate

    Repudiate-Admit

    Tenacious-momentary

    Proptious-unfavarouble

    Orthodox-inconventinality

    Urbane-Naive

    Assuage-worsen

    Sedulous-Indolent

    Hamper

    A passage was given from which 6 questions were asked.

    Passage was on some discusion between Blacks & Whites. The change to be brought to raise the equality between blacks & whites.(Remember this was the toughest section i have faced)

    Next six questions were asked to fill the blanks with sentences given below into a passage.

    The passsages was based on Fungs . you can find that one in Barrons 12th Edition Page 102

    II. Aptitude(40)- all from previcious papers but changed values.

    1)In the word ORGANISATION if we exchange first with the second ,second with the third ,third with fourth & so on......till last then what will be the 10 letter from right? 1.G 2.N 3.A 4.R

    Ans:A

    2)What is the largest prime no that will fit in 6 bit memory?

    1.65 2. 61 3. 67 4.63

    Ans: 61

    3)The progam size is N.The memory occupied by the program is M=4000sqrt(N). If the program size is increased by 1%. Then what is the percentage increase in memory?

    1. 0.1% 2.0.4% 3.0.5% 4.2% Ans: 0.5%

    4)In two dimensional array X(7,9) each element occupies 8 bytes of memory.If the address of first element X(1,1)is 3000 then what will be the address of the element X(5,8) ?

    5)Which of the following highest Standard deviation

    a.5,0,5,0,5,0 b) 5,5,5,5,5,5 c) 5,5,5,5,0,5 d) -5, 5, -5, 5,-5, 5

    6)g(0)= 1, G(1)=-1 ,G(N) = G(N-1)+G(N-2) , g(6)=? 1. -2 2. 3 3. 1 4 0

    Ans: 3

    7)A power unit is there by the bank of the river of 900 mtr width. a cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river & 3000 mtr away from the power unit. The cost of the cable bellows water Rs5 / mtr & cost of cable on the bank is Rs 4/ mtr. Find the pt where the cable cut through the river.

    1.2800 2. 3000 3. 2100 4.3900 Ans: 2100

    8)In madras, temperature at noon varies according to t^2/3 + 4t + 12, where t is elapsed time. Find how much tem more or less in 6 pm to 8 pm.(not exactly 6 & 9 but other values are given.. remember " -" sign was not there before t)

    9)Which of the following are orthogonal pairs a) 5i+3j=7 b) i=-jc) 2i-j=3 d) 3i=5j+6 1.a&d 2.a&c 3.c&d 4.b&d

    Ans:4

    10)My flight takes of at 2am from a place at 18N 65E & landed 9Hrs later at a place with coordinates 36N40W. What is the local time when my plane landed? 1.8.00pm 2.6.00pm 3.4.00am 4.6.40pm

    Ans: 4.00am

    11)The number X in decimal system is given by (1432) x find the base value of X a} 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9

    12)WHICH SHAPE WILL BE OBTAINED BY USING THESE VALUES OF X ,Y

    X Y

    0 0.00001

    10 1.02

    100 1.72

    1000 3.00

    9999 4.72

    Ans: Y= log10(X)

    13)Number of edges,faces, vertices & of a cube

    1.12,6,8 2.6,8,12 3.4 ,6, 8 4.8,12,6

    Ans: 12,8,6

    14)A, B & C are 8 bit no's. They are as follows:

    A -> 0 1 0 0 0 1 0 1

    B -> 0 0 1 1 0 0 1 1

    C -> 0 0 1 1 1 0 1 0

    Find ((A u C) u B)

    15)2 student get 3 & 3.5 in their class exam & 1.4 & 1.65 in final exam respectively . What might be the class marks of 3rd student who have got 0 marks in final exam? (not exactly same values)

    16)Which is the power of 4? 1024, 4048.

    Ans: 4048

    17)Pick the odd one out

    a) SYBASE b)DB2 c)ORACLE d)JAVA 5)INGRESS

    Ans:D

    18)one ques tion base on curves ---- some graph related to tanx

    19) pick the odd one out

    a) SMTP b)ARP c)HTTP d)BAAN e)WAP

    Ans:D

    20)Find the result of the following expression if , M denotes modules operation, R denotes round-off, T denotes truncations M(363,5)+R(5.8) +T(7,7)-R(3.8)

    21)If A, B, C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 25%, 20%, 10%. What will be the fuel economy if they were used combine? Ans :-46

    22)Match the following:

    1. Mammal, cow ---> a. A type of

    2. Snake reptile ---> b. A part of

    3. Roof - Building ---> c. Not a type of

    4. Mushroom - Vegetables ---> d. A superset of

    23)b v f q q m b v f m g v f f v f m b v f b g

    d v f a m v f v f f

    How many v 's are such that each v is followed by f next to it, if the f is not followed by f next to it.

    Ans:4

    24)If VXUPLVH is written as SURMISE, what is COVER?

    25)A problem on modulo(373,7)+round(5.8)+truncat(7.2)-round(3.4)

    26)Bucket size is 10KB.it takes 0.0001 KB/milisec to fill bucket.the bucket takes 100 or 1000 milisec to reach to destination.it takes 100 milisec to pass acknowledgement from dest to source.so calculate how much time will it take to pass N KB ,asked to write formula for that.

    27)Given a Bar Diagram ... read the problem twice.. dont confuse between percentages & values ( 3 questions asked on this)

    28)A Venn Diagram based question ...asked 3 questions from that .Que's based on HINDI , PHYSICS & MATHS

    3)Critical Reasoning

    3 passages were given & 12 questions ...these are also from Barron's 12th Edition only

    1) Passage relating Hindi Telugu English French German known by A B C D E (Easy one)

    2) Passage based on Museum's &

    3) Passage based on Briddge , tunnel & Highway .. this is also easy one..
    Remember a lotta these questions with detailed explanation can be found At this Website

    Note: This article is from the original mncplacement archive (2008+). For the 2026-current version with verified offers, salary data, and exam patterns, visit the updated guide on PapersAdda.


    READ ANSWER and EXPLANATION

    TCS Placement Paper november 2019

    Updated for 2026
    The current version of this guide — verified for 2026 placement season — is on PapersAdda. Read the latest →



    The paper actually consisted of three sections

    1) Verbal Section.

    2) Aptitude Section.

    3) Critical Reasoning.

    No Psychometric Test.



    VERBAL SECTION.

    Synonyms Antonyms

    1) Frugality 1) Harbinger

    2) Convene 2) Adherent

    3) Balmy 3) Supernal

    4) Degraded 4) Ungainly

    5) Intractable 5) Unscathed

    6) Deluge 6) Boorish

    7) Intrepid 7) Transient

    8) Musty 8) Tenuous

    9) Repudiate 9) Incongruous

    10) Plagiarism 10) Parsimonious



    A passage was given which consisted of 10 blanks & we need to read the passage first & then fill the blanks with appropriate statements, which was given at the bottom of the page. (We have to be very fast in this section because passage reading takes a lot of time.)

    NOTE: GRE Book from Barron?s (12th or 13th) is sufficient for both the Synonyms & Antonyms.

    APTITUDE SECTION TEST.

    1.If g (0)=1,g (1)=1 & g (n)= g (n-1) + g (n ?2). Find g (6).

    a) 9 b) 13 c) 21 d) 7

    2.A plane moves from 9°N60°E to 9°N60°W. If the plane starts at 2 AM & takes 10 hours to reach the destination, find the local arrival time.

    a) 4.30 AM b) 6.00 AM c) 4.00 AM d) 10.00AM

    3. Select the odd one out. a) Java b) Lisp c) Smalltalk d) Eiffel.

    a) Lisp. b) Java. c) Eiffel. d) Smalltalk.

    4. Select the odd one out a) Oracle b) Linux c) Ingress d) DB2

    a) Linux b) Oracle c) DB2 d) Ingress.

    5. Number of faces, vertices & edges of a cube

    a) 6,8,12 b) 8,12,8 c) 8,6,12 d) 12,8,6

    6. If M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation Find the value of the following expression :(373,5)+R (3.4)+T (7.7)+R (5.8)

    a) 21 b) 16 c) 19 d) 13

    7. Which of the following are orthogonal pairs?

    a) 5i+3j b) i+j c) 3i-5j d) -7i+j

    A) (a)& (c). B) (b)&(d). C) (a)&(d). D) (c)&(d).

    8. Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible?

    a) (5,5,11) b)(6,4,9) c)(4,3,8) d)(5,5,5)

    9. Find the singularity matrix from a given set of matrices? (Hint det (A)==0)

    a) 2 0 b) 5 -3 c) 4 6 d) 3 4

    3 5 - 5 3 3 7 2 0

    a) c b) a c) b d) d

    10.Match the following

    a) Sentence Paragraph 1) Not a type of

    b) Basmati Wheat 2) Siblings

    c) Brother Sister 3) A type of

    d) Cow Mammal 4) A part of

    A->4,B->1,C->2,D->3

    A->2,B->3,C->1,D->4

    A->3,B->4,C->1,D->2

    A->2,B->1,C->4,D->3

    11. Which of the following set of numbers has the highest Standard deviation?

    a) 1,0,1,0,1,0 b) -1, -1, -1, -1, -1, -1 c) 1,1,1,1,1,1 d) 1,1,0, -1,0, -1

    12. A building with height D shadows up to G. A neighbour building with what height shadows C feet.

    a) C/D*G b) C+D/G c) C-D*G d) (C*D)/G

    13. A bus started from the bus stand at 8 AM & after staying 30 minutes at a destination returns back to the bus stand. The Destination is 27 miles from the bus stand. The Speed of the bus is 18mph. In the return journey the bus travels with 50% fast speed.

    At what time it is returns to the bus stand.

    a) 1 PM b) 12 PM c) 11 AM d) 10.30 AM

    14.Complete the series. 5,9,11,15, __, 21,23

    a) 18 b) 19 c) 24 d) 17

    15. Which shape will be obtained by using these values of x, y?

    X Y

    0 0.00001

    10 1.02

    100 1.72

    1000 3.00

    4.72

    (Sorry, I don?t remember the answer.)

    16. If DPYGP is coded as BRAIN then EMXCT is coded as ____________?

    a) CHAIR b) COBER c) COVER d) CEGER

    17. A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?

    a) 13 hrs b) 18hrs c) 12hrs d) 15hrs.

    18. The size of a program is N & the memory occupied by the program is given by M = 4000sqr_root(N). If the size of the program is increased by 1% then how much % increase is there in the memory?

    a) 0.22% b) 0.5% c) 0.8% d) 0.35%

    19. One year ago Pandit was three times his sister's age. He will be only twice her age next year. How old will Pandit be after five years?

    a) 8 b) 12 c) 11 d) 13

    20. A car is filled with four & half gallons of fuel for a round trip. If the amount of fuel taken while going is 1/4 more than the amount taken for coming, what is the amount of fuel consumed while coming back?

    a) Less than 2 gallons b) 2 gallons c) 2 1/2 gallons d) More than 3 gallons

    3 Questions based on Data Interpretations were asked. Among which

    A Venn diagram Problem.

    A Bar Chart Problem.

    A Pie Chart Problem & each one of them had 3 to 4 questions.

    NOTE: For Aptitude section it is enough if we are thorough with all types of problems from R.S.Agarwal & refer previous question papers.

    ANSWERS:

    1) b 2) c 3) c 4) a 5) a

    6) c 7) a 8) d 9) c 10) a

    11) b 12) d 13) c 14) d 15)--

    16) c 17) a 18) b 19) c 20) b

    CRITICAL REASONING TEST for Interview

    Three Questions were given I don?t remember the exact questions. So I would like to only mention the type of questions, which I had.

    1) There were 3 cities namely A, B, C (California). Distance to each & the expense for taking each route was given. Costs were given in terms of dollars & cents (Relation b/w dollars & cents should be known.100cents=1$).

    Four Questions based on this was asked such as which is the shortest route, less expensive etc.

    2) There is a big University & a small college beside. Professors from University were M Senior Prof for Mathematics, J HOD of English Dept, L who knows Urdu & Professors from college were N who knows English well, D HOD of Latin Dept, & Y Senior Prof for Mathematics. There was a function to be conducted together by both the colleges & hence some conditions like

    Two Professors from the University has to be chosen.

    There cannot be Professors related to the same stream.

    Team should consist of three members.

    Four Questions based on the above part was given.

    3) Six children are selected for the chorus line in the school play: Andrea, Beatrice, Consuelo, Denise, Eve, & Florence. There are six positions in the line; numbered 1 to 6 from left to right. The order of the children in the chorus line is determined by the following rules:

    Florence cannot stand in position number 6

    Denise must stand immediately to the right of Consuelo

    Andrea cannot stand next to Beatrice

    Four Questions were based on their arrangements.


    Remember a lotta these questions with detailed explanation can be found At this Website

    Note: This article is from the original mncplacement archive (2008+). For the 2026-current version with verified offers, salary data, and exam patterns, visit the updated guide on PapersAdda.


    READ ANSWER and EXPLANATION

    TCS Placement Paper 1 may 2017 Chennai (Exclusive mncplacement)

    Updated for 2026
    The current version of this guide — verified for 2026 placement season — is on PapersAdda. Read the latest →
    Another cool paper for 2018 preparations


    Aptitude(38 questions in 40 Minutes)

    More questions were repeated from previous papers. Some of my questions are

    1) Faces, edges & vertices of a cube. Ans : 6,8,12

    2) A, B, C are machines some percentage given x%, y%, z%. Find the total fuel economy.

    Methodology to be followed : ((100-x/100)*(100-y/100)*(100-z/100))*100

    The resultant should be subtracted by 100.

    3) In the word prepositional if the first & second, third & fourth, fourth & fifth, fifth & sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the twelfth letter from right????

    4) Which shape will be obtained by using the values X,Y

    X Y

    0 0.00001

    10 1.02

    100 1.72

    1000 3.00

    9999 4.72

    Ans: Y= log10(X)

    5) Find the value of M(363, 5)+R(3.4)+T(7.8)-R(3.8) where M is modulus, R is round-off, T is truncate.

    Ans: 9

    6) Which of the following are orthogonal pairs a) 2x+3y=6 b) 2x+5y=0 c) 2y=3x+6 d) 7x+y=4

    7) What is the power of 3? I couldn?t able to remind choices

    8) b g b d q m b g d m g b g g b q m b g q b g d g b a m g b g m(This is a just a sample)

    how many B?s followed by G?s but not D. I got the ans for the given question is 4

    9) Select odd one out UNIX, Windows NT, MVS, SQL

    Ans: SQL

    10) Ram can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how

    many hours required for B to copy 26 papers?

    Ans: 13 hours

    11) The number (some nos) in decimal system is given by (some nos) x in the X System of numbers find the value of X

    a) 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9

    12) A series which is easy.

    13) A temperature problem

    14) Match the following:

    i) Male Boy ? a superset of

    ii) Banda Bear ? a type of

    iii) Mushroom Vegetable ? not a type of

    iv)

    15) Student get 3 & 3.5 in their class exam & 1.2 & 1.45 in final exam respectively.

    What might be the class marks of 3rd student who have got 0 marks in final exam?

    1. 0.3 2. 0.5 3. 0.25 4. 0.1

    ans: 0.25 Approach: take the diff & find out

    16) A Bit problem to find A-(B Intersection C)

    17) What is the unit of the following? (power*time) / (velocity*velocity)

    1.mass 2.distance 3.velocity 4.speed

    Ans: mass Approach: power=work/time

    hence numerator=(work*time)/time=work

    work=Force*distance

    Force=mass*acceleration

    accelaration=distance/time^2

    now numerator is (mass*distance^2) / (time^2)

    denominator is (distance^2) / (time^2) since velocity=distance/time

    18) Which of the following does not form triangle?

    Hint : Add two sides & sum of the two sides must be greater than the 3rd side

    19) Which of the following is Singular Matix?

    Hint: Det of matrix=0

    20) The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond.

    A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds / &

    response will be back to programmer in 20 millisecond Some error has happened while sending. How many much time the program (But this question in a different way)

    21) A power unit is there by the bank of the river of 900 mtr width. a cable is made from power

    unit to power a plant opposite to that of the river & 3000 mtr away from the power unit.

    The cost of the cable bellows water Rs5 / mtr & cost of cable on the bank is Rs 4/ mtr.

    Find the pt where the cable cut through the river.

    1.2800 2. 3000 3. 2100 4.3900

    Ans: 2100

    22) Given g(0)=1, g(1)=-1 & g(n)=g(n-1)+g(n-2), find g(6).

    23) In two dimensional array X(7,9) each element occupies 8 bytes of memory. If the address of first element X(1,1)is (some nos) then what will be the address of the element X(5,8) ?

    24) The program size is N. The memory occupied by the program is M=4000sqrt(N),

    If the program size is increased by 1%. Then what is the percentage increase in memory?

    1. 0.1% 2.0.4% 3.0.5% 4.2%

    Ans: 0.5% Approach: Sqrt of 101

    25) What is the largest Prime Number that can be stored in 8-bit memory?

    Ans:251

    26) Which of the following highest Standard deviation

    a) , - 1, 1,-1, 1,-1 b) 1, 1, 1,1,1,1 c) -1, - 1, -1,-1,-1,-1 d) -1, 1, -1, 1,-1, 1 Ans: d)

    27) Find value ##+5-++# 5 ,0 where # denotes double & + denotes Change of sign(This is not the question. This is a model)

    28) An aero plane problem.

    other questions I couldn?t recollect

    Last six questions were based on DI

    33- 35 A Venn Diagram was given. Based on that v hav to answer. It has Java, COBOL & C Programmers

    35-38 a Bar Chart question. It is very easy.


    Critical Reasoning:

    Go through all the Model Tests of GRE 12th edition. They are asking from that only.

    i) F is arranging 11 women. They speak French, German, Russian etc. Refer it in GRE.

    ii) A question from Model Test paper only

    iii) Also the same
    Verbal (30 questions in 20 minutes)

    As usual 10 synonyms, 10 antonyms, 5 sentence completion, a reading comphrension.

    i) For synonyms & antonyms refer GRE Barrons any edition. But 12th edition is more preferable.

    ii) Sentence Completion was so tough.

    iii) Reading comprehension was easy.
    Tips:

    a) For verbal & reasoning refer GRE 12th edition is more preferable

    b) For apps see only previous question papers. For safer side go thru R.S. Agarwal

    c) Reasoning work out all those Model Test papers frm GRE Book.

    d) They are not even changing the order for reasoning. So mug up the answerz.

    e) If atleast one reasoning problem is correct, u will surely shortlisted

    f) Note down there is no sectional cut off
    For more Latest TCS placement papers 2017/18 & new tcs aptitude questions & unique tcs hr placement questions keep checking our aptiude & placement site & dont forget to put ur email in top left box for daily updates of tcs papers & other questions

    Remember a lotta these questions with detailed explanation can be found At this Website

    Note: This article is from the original mncplacement archive (2008+). For the 2026-current version with verified offers, salary data, and exam patterns, visit the updated guide on PapersAdda.


    READ ANSWER and EXPLANATION

    TCS Placement Paper for 2016 practice

    Updated for 2026
    The current version of this guide — verified for 2026 placement season — is on PapersAdda. Read the latest →
    TCS Latest Placement paper VERBAL SECTION questions
    Remember a lotta these questions with detailed explanations can be found Here

    This section consists of 28 questions.you have to answer in 20 minutes.keep track of time.(28 marks)

    you will have 10 antonyms 10 synonyms a small passage with blanks & a reading comprehension(RC). 4 blanks options will b given u have 2 choose d rite one.check whether your answering d blank 4 d rite question no

    For example the 5 olympic rings r of---------------1----------------colours.They r -----------2------------ & ----------3------------&---------------

    Here if u wanna answer blank 1 click on question no 1 n answer if u wanna answer blank 3 u have 2 go 4 question no 3.

    The same with reading comprehension. If der r 5 qstns 4 a rc all d qstns 4 d rc r not displayd at a time.Each question will b displayed one after the order but the passage will be displayed 4 every question need not worry

    NOTE: For synonyms prepare gre barrons (12th or 11th or 13th edition) d qstns dat appear after every word list (ie exercises at d end which r multiple choice ones)

    For antonums prepare d chapter on antonyms in gre barrons n d antonym qstns in d model papers .4 rcs prepare d same barrons especially dat 4m d model papers.4 blanks also prepare gre.but u may not get dem 4 sure.rcs antonyms n synonyms r 4 sure

    2.TCS QUANTITATIVE APTITUDE paper

    you have to solve 32 questions in 40 min(32marks)

    For this section prepare old papers sometimes you will get them without changing numericals also this section is very easy

    1st prepare the questions below then u'll definitely get a good score 4 aptitude

    AGES
    1)Last year pandit was thrice his sister's age.Next year he is only twice her age.After 5 years what is pandit's age.
    a)2 b)12 c)11 d)14 ans:b
    2) Jalia is twice older than qurban . If jalia was 4 years younger, qurban was 3 years older ther diff. between their ages is 12 years
    what is the sum of thier ages a)67 b)57 c)36 d)none ans: b
    3) Fathers age is 5 times his son's age. 4 years back the father was 9 times older than son.Find the fathers' present age. Ans. 40 years
    4)Joe's father will be twice his age 6 years from now. His mother was twice his age 2 years before. If Joe will be 24 two years from now, what is the difference between his father's & mother's age? a) 4 b) 6 c) 8 d) 10

    ALLIGATION
    1).In a mixture, R is 2 parts, S is 1 part. In aoder to make S to 25% of the mixture, howmuch R is to be added?

    AVERAGE
    1) gavaskar average in first 50 innings was 50 . after the 51st innings his average was 51 how many runs he made in the 51st innings
    2) Hansie made the following amounts in seven games of cricket in India: Rs.10, Rs.15, Rs.21, Rs.12, Rs.18, Rs.19 & Rs.17(all figures in crores of course).Find his average earnings.Ans. Rs.16 crore
    3)Average of 5 number is -10 sum of 3 numbers is 16,what is the average of other two numbers? answer -33
    4)THREE COMPANIES WORKING INDEPENDENTLY & GET SAVINGS 10%, 20%, 25%. IF THE COMPANIES WORK JUST OPPOSITE THEN WHAT WILL BE THE NET SAVING?
    5)If A, B & C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% & 10%. What will be the fuel economy if they were used combined. Ans 20%

    BOATS
    1) If a man can swim downstream at 6kmph & upstream at 2kmph, his speed in still water is:a. 4kmph b. 2kmph c. 3kmph d. 2.5kmph

    CAR questions
    1)A car is filled with four & half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken 1/4 gallon more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up?
    Sol Before the trip, car is filled with = 4 ½ gallon of oil
    Let ‘X’ be the quantity of fuel consumed for the trip in one direction
    The fuel consumed while going = X + ¼
    The fuel consumed while coming = X
    Therefore, the fuel consumed for the trip = (X + ¼) + X = 4 ½
    ð 2X + ¼ = 4 ½ => 2X = 4 ½ - ¼ => 2X = 4 ¼ => X= 2 gallons approx

    CHAIN RULE questions
    1)A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers? 13 marks

    For more Latest TCS placement papers 2007/08 & tcs aptitude questions & tcs hr placement questions keep checking our aptiude & placement site & dont forget to put ur email in top left box for daily updates of tcs & other questions

    Note: This article is from the original mncplacement archive (2008+). For the 2026-current version with verified offers, salary data, and exam patterns, visit the updated guide on PapersAdda.


    READ ANSWER and EXPLANATION

    2016 imp qs Test paper 2 for TCS Interview (must read)

    Updated for 2026
    The current version of this guide — verified for 2026 placement season — is on PapersAdda. Read the latest →
    Test paper 2 for TCS Interview

    VERBAL SESSION:

    All questions were from Barron’s GRE book. One of my friend remembered 800 words but got none of them. So I suggest to remember words based on Prefix, Root & Suffix method.
    APTITUDE SESSION:
    Bit operation…
    A: 10011010
    B: 11011011
    C: 01011010
    Find (AUB)nC
    Find the odd one out: Three were DBMSs & one was OS
    Find the odd one out: I can’t recall the question.
    5 questions were based on Data Interpretation. The question was something related to number of members in a club in 5 successive years. One of the questions was to calculate %age rise in members between three years. Better refer Data Interpretation part in R.S. Agarwal book.
    What is the largest prime number stored in 6 bits.
    Convert some number in Hexadecimal to Decimal
    Given g(0)=1, g(1)=-1 & g(n)=g(n-1)+g(n-2), find g(6).
    Question based on coding a word.
    5, 8, 14, x, 35, 50… Find x. Answer: 23
    Question base on program size & memory occupied. Find %age change when size of program is changed.
    In Chennai, temperature at noon varies by (T^2)/6 + 12T + 12 where T is the time elapsed from noon. Find %age change in temperature between 3PM & 6PM
    A 2D array is declared as A[9, 7], each element occupies 4 bytes. The array starts at the location 3000. Find the location of A[8, 5]
    Three questions based on Venn diagram, related to Football, Tennis & Cricket players.
    Recognize equation of a given curve.
    What is the number of Vertices, Edges & Faces of a cube.
    Question related to work & time.
    Find the value of M(363, 5)+R(3.4)+T(7.8)-R(3.8) where M is modulus, R is round-off, T is truncate. Answer: 9
    Question related to data transmission time.
    Which are orthogonal pairs?

    If A, B, C are the mechanisms used to reduce fuel consumption rate by 25%, 20% & 10% respectively. Find the total fuel economy if they were used individually.
    Set of values for X, Y were given & asked to find the equation.
    # represents double & $ represents change in sign. Find the value of some expression
    Which is the power of 4? 1024, 4048. … Answer: 4048 (All options were divisible by 4 but only 4048 is a power of 4)
    Question on flight takes off at some place given by the latitude & longitude at 1AM & lands on some other location after 13 hours. Find the time at destination.
    A power unit is there by the bank of the river of 900 meters width. A cable is made from power unit to Power a plant opposite to that of the river & 3000mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs.15/- per meter & cost of cable on the bank is Rs.5/- per meter. Find the length where the cable is to be cut. ANS: 2100m.
    Find the singular matrix.
    Which of the number series has highest standard deviation?
    Match the following.
    Some alphabet series were given & asked to find number of occurrences satisfying given condition.
    Critical Reasoning.
    8 questions were on one passage "7 politicians attending a party. They are seated in some way". 4 questions were on the passage "Red & Brown group in a community & conditions for their marriage". Almost all of those who answer at least one passage may be called for 2nd round.
    Technical + HR Round
    Out of 41 they asked 11 of us to remain for this round & others were told to come the next day. We were 8 from CSE, 2 from EEE & 1 from ISE. Others were from other branches including ISE. I was called after 6 students. Everyone was having tension but I used to tell them be free. When my name was called, I also got tensed.
    I got in, Mr. Ramanujam, HR personnel, welcomed me. He was very friendly & so I got relaxed. The questions were like this.
    How do you feel about the test?
    I said " It is good. But I think you should make the aptitude test little hard". He said " See Mr. Narayan, now itself only 41 cleared the test. If we make the test still harder then only 10 may cross & we have to go back with 6 or 7. We can’t do this because ours is a big company & we have a large requirements. Any way good, good".
    Tell me about you, your family.
    What are your strength & weaknesses?
    He explained me the problem I may encounter with my weakness.
    So what steps are you taking to overcome that?
    So you are the branch 3rd topper last year. Very good.
    Which is your favorite subject?
    What is the difference between Malloc & Calloc?
    What are different types of DBMS?
    Till then this question was asked to everyone. All said only two: Relational & Hierarchical. I said: "In the early days they were using Hierarchical & Network DBMS".
    What about them now?
    I answered "They are still used but nowadays, Relational, Object, & Object-Relational DBMS are widely used"
    Very good. What are the stages in SE?
    Where do you want to work?
    If you get selected for TCS, what you want to be in next 5 years?

    Best of luck for ur interview

    Note: This article is from the original mncplacement archive (2008+). For the 2026-current version with verified offers, salary data, and exam patterns, visit the updated guide on PapersAdda.


    READ ANSWER and EXPLANATION

    2015 most important Test paper questions for TCS interview

    Updated for 2026
    The current version of this guide — verified for 2026 placement season — is on PapersAdda. Read the latest →
    New Test paper for TCS placement paper (november 2015)


    TCS Written Interview round:-

    Verbal paper: 20 min

    Comprehension test
    14th edition:- like her white friends(page no :- 106)
    for comprehensive it is better 2 learn or go through all the passage of the comprehensive part. 14th edition page no 97 to 113

    fill in the blank
    set y:-observe the dilemma of fungus of the comprehensive part
    set z:- some university problem.

    Antonyms
    Comply
    Cavil
    Repugnance
    Desultory
    Assuage
    Vouchsafe
    Protract
    Revile

    Reasoning: 30 min
    Verbal :-
    All words i.e. synonyms(10) was from gre model test paper & antonym exercise. so verbal section was very easy for me

    Aptitude:-
    Nothing new all the questions was from previous paper some of those r as:--

    1. the bit operation question was given
    A 10010010
    B 01110010
    C 10100010
    Find Au(BnC) , (A-B)uC all value were in decimal value?

    2. find odd one out:-1. Sybase 2.DB2 3.Oracle 4.Unix

    3. 5 quest. Was based on DI

    7. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit

    8. Base of 1234 which is 194 in decimal.

    9. g(0)=1 g(1)= -1 g(n)=3*g(n-1)-2*g(n-2) find g(4)

    10. one coding was given

    11. one number series has to fill

    12. The size of a program is N. & the memory occupied by the program is given by M = square root of 4000N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?

    13. In calcutta, temperature at noon varies according to t^2/6 + 12t + 12, where t is elapsed time from noon.Find how much temperature more or less in 3pm to 6pm.

    14. A 2D array is declared as A[9,7] & column wise each element requires 8 byte. If A[ 1,1 ] is stored in 1200. Find the memory of A[8,5] ?
    (Note:- all set contain column wise)

    15. 3 Venn - diagram was given related to bangla ,Punjabi,&gujarati questions were asked
    Ans, 17.4, 1, 6

    21. recognize the equation of curve related to cosx & sinx curve

    22. Number of faces, vertices & edges of a cube 6 8 12

    23. A & B do a work in 7 days. If A does double as B the how many days take A to do?

    24. find the result of the following expression if , M denotes modules operation, R denotes round-off, T denotes truncations M(363,5)+R(5.8) +T(7,7)-R(3.8)

    25. The size of the bucket is 10kb. The bucket fills at the rate of 0.0001 kb per millisecond to fill bucket it takes 100 milisecond to reach to destination.it takes 100 milisecond to passack so calc. how much time will it take to pass n kb write formula(I don't know the exact figure)

    26. Which of the following are orthogonal pairs a) 2x+3y=6 b) 2x+5y=0 c) 2y=3x+6 d) 7x+y=4

    27. If A, B, C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 25%, 20%, 10%. What will be the fuel economy if they were used combine? Ans :-46

    28. WHICH SHAPE WILL BE OBTAINED BY USING THESE VALUES OF X ,Y
    X Y
    0 0.00001
    10 1.02
    100 1.72
    1000 3.00
    9999 4.72
    Ans: Y= log10(X)

    29. Find the value of <@<4- amp="" br="" change="" denotes="" in="" sign="" square="" where="">30. What is the power of 2? a. 2068 b.2048 c.2668 ANS: (B). 2048
    31. My flight takes of at 2am from a place at 18N 45E & landed 9 Hrs later at a place with coordinates 36N45W. What is the local time when my plane landed.
    32. A power unit is there by the bank of the river of 900 meters width. A cable is made from power unit to Power a plant opposite to that of the river & 3000mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 5/- per meter & cost of cable on the bank is Rs.2/- per meter. Find the length where the cable is to be cut. ANS: 2100m
    33. Find the singularity matrix from a given set of matrices?
    34. Which of the following set of numbers has the highest Standard deviation? 5,0,5,0,5,0 -5,-5,-5,-5,-5,-5. 5,0,5,0,5,0 -5,5,-5,5,-5,5 35. Match the following: 1. Mammal, cow ---> a. A type of
    2. Snake reptile ---> b. A part of
    3. Roof - Building ---> c. Not a type of
    4. Mushroom - Vegetables ---> d. A superset of

    36. a , b, c can do a work in 4 days. if a does twice as much as work in 12 & b can work in 18 in how many days c can do?

    37. b g b d q m b g d m g b g g b q m b g q b g
    d g b a m g b g m
    How many b 's are such that each b is followed by g next to it, if the g is not followed by d next to it.

    For more Latest TCS placement papers 2015/16 & tcs aptitude questions & tcs hr placement questions keep checking our aptiude & placement site & dont forget to put ur email in top left box for daily updates of tcs & other questions

    Note: This article is from the original mncplacement archive (2008+). For the 2026-current version with verified offers, salary data, and exam patterns, visit the updated guide on PapersAdda.


    READ ANSWER and EXPLANATION

    2016 Test paper for TCS placement interview(must read)

    Updated for 2026
    The current version of this guide — verified for 2026 placement season — is on PapersAdda. Read the latest →
    TCS latest placement paper 2016

    1. Aptitude paper questions
    2.Technical paper &HR or Human resource
    TCS General Aptitude paper had 3 parts
    1.Verbal(30 quetion,20 marks)
    2.Quantitative Aptitude(38 quetion,40 marks)
    3.Critical & Analytical reasoning(12 question,30 marks)
    Technical had 3 rounds
    1.Technical(CS students please concentrate on this part)
    2.Management
    3.HR or Human resource


    Aptitude was Online. Do not worry. They give all the instructions to be followed.


    VERBAL Section for tcs

    Synonyms(10 Quetions)
    Antonyms(10 Questins)
    Comprehension reading(5 questions)
    paragraph reading(5 Question)

    Please refer GRE BARRON'S 12th edition .............................

    QUANTITATIVE APTITUDE

    1.In the word ORGANISATION if we exchange first with the second ,second with the third ,third with fourth & so on......till last then what will be the 10 letter from right?

    1.G 2.N 3.A 4.R

    Ans:A

    2.What is the largest prime no that will fit in 6 bit memory?

    1.65 2. 61 3. 67 4.63

    Ans: 61
    Approach: 2^6-1=63which is not prime
    & the no less than 63 is 61 which is a prime......

    3.The progam size is N.The memory occupied by the program is M=4000sqrt(N). If the program size is increased by 1%. Then what is the percentage increase in memory?

    1. 0.1% 2.0.4% 3.0.5% 4.2%

    Ans: 0.5%
    Approach: Sqrt of 101


    4.In two dimensional array X(7,9) each element occupies 2 bytes of memory.If the address of first element X(1,1)is 1258 then what will be the address of the element X(5,8) ?

    1.1460 2.1365 3. 1356 4.1370

    Ans: 1365
    Approach:1258+(4*9*2)+(8*2)

    5.Find the value $%$(9) - %$%(9) Where $ means doubling & % means change of sign........

    1.38 2. -2 3. 50 4.-54

    Ans:-54
    Approach: (2)(-1)(2)(9) -(-1)(2)(-1)(9)

    6.Which of the following highest Standard deviation
    a.7, 0, 7,0, 7,0 b) 7, 7, 7,7,7,7 c) -7, - 7, -7,-7,-7,-7 d) -7, 7, -7, 7,-7, 7

    Ans: d)

    7..g(0)= 1, G(1)=-1 ,G(N) = G(N-1)+G(N-2) , g(5)=?
    1. -2 2. 3 3. 1 4 0

    Ans: -2

    8.A power unit is there by the bank of the river of 900 mtr width. a cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river & 3000 mtr away from the power unit. The cost of the cable bellows water Rs5 / mtr & cost of cable on the bank is Rs 4/ mtr. Find the pt where the cable cut through the river.
    1.2800 2. 3000 3. 2100 4.3900

    Ans: 2100

    9.In madras, temperature at noon varies according to -t^2/6 + 4t + 12, where t is elapsed time. Find how much tem more or less in 6 pm to 9 pm.
    didn't get the correct ans........
    Approach: substitute the given values....
    ( -6^2+4*6+12)-(-9^2+4*9+12)

    10.The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds / & response will be back to programmer in 20 millisecond. How many much time the program takes to get a response back to programmer, after it is sent?
    Ans: 30 millisecond
    11.Which of the following are orthogonal pairs a) 3i+2j b) i+j c) 2i-3j d) 7i+j

    1.a&d 2.a&c 3.c&d 4.b&d
    Ans: a&c

    12.Which of the following do not form triangle? a)5,4,7 b) 3,4,7, c) 3,4,5 d) 1,8,5
    Ans: d)

    13.If A, B, C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 40%, 10%. What will be the fuel economy if they were used combine?
    1.68.4 2.62.2 3.58 4.27
    Ans: 62.2
    Approach: ( 70/100)*(60/100)*(90/100)*100=37.8
    Economy=(100-37.8)=62.2

    14.My flight takes of at 2pm from a place at 18N 40E & landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N40W. What is the local time when my plane landed?
    1.8.00pm 2.6.00pm 3.12.00am 4.6.40pm
    Ans: 6.40 pm

    15.The number 384 in decimal system is given by (1432) x in the X System of numbers find the value of X a} 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9
    Ans: a)

    16.What is the unit of the following?
    (power*time) / (velocity*velocity)
    1.mass 2.distance 3.velocity 4.speed

    Ans:mass
    Approach: power=work/time
    hence numerator=(work*time)/time=work
    work=Force*distance
    Force=mass*acceleration
    accelaration=distance/time^2

    now numerator is (mass*distance^2) / (time^2)
    denominator is (distance^2) / (time^2) since velocity=distance/time

    17.WHICH SHAPE WILL BE OBTAINED BY USING THESE VALUES OF X ,Y
    X Y
    0 0.00001
    10 1.02
    100 1.72
    1000 3.00
    9999 4.72
    Ans: Y= log10(X)

    18. Number of faces, vertices & edges of a cube
    1.12,6,8 2.6,8,12 3.4 ,6, 8 4.8,12,6
    Ans: 6,8 , 12

    19.A, B & C are 8 bit no's. They are as follows:
    A -> 1 1 0 0 0 1 0 1
    B -> 0 0 1 1 0 0 1 1
    C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 ( - =minus, u=union)
    Find ((A - C) u B) =?

    1.55 2.64 3.32 4. 53
    Ans:55
    hint:A-C is A intersection C bar first do negation of C then do A intesersection C

    20.2 student get 3 & 3.5 in their class exam & 1.2 & 1.45 in final exam respectively . What might be the class marks of 3rd student who have got 0 marks in final exam?

    1.0.3 2.0.5 3.0.25 4.0.1

    ans: 0.25
    For more Latest TCS placement papers 2007/08 & tcs aptitude questions & unique tcs hr placement questions keep checking our aptiude & placement site & dont forget to put ur email in top left box for daily updates of tcs & other questions

    Note: This article is from the original mncplacement archive (2008+). For the 2026-current version with verified offers, salary data, and exam patterns, visit the updated guide on PapersAdda.


    READ ANSWER and EXPLANATION

    2007 December TCS Placement Test Pattern Bangalore

    Updated for 2026
    The current version of this guide — verified for 2026 placement season — is on PapersAdda. Read the latest →
    TCS Placement Test Pattern

    Test Consists of 3 Sections… + Psychometric TestTest on Synonyms & Antonyms (40 questions, 20 minutes: Also Q’s on Sentence Completion).

    Aptitude Test (32 questions, 40 minutes: General Questions on Mathematics).

    1. Critical Reasoning (30 Minutes: 3 Analysis Paragraphs & 12 questions Relating them).

    2.Psychometric Test (150 Questions, 30 minutes: only if you Qualify in the above tests).

    Details about How to Prepare for the above tests:

    1. Verbal Ability paper:

    This Test contains Synonyms & Antonyms…Almost all of them were From GRE BARRON’S 12th Edition & upward…30-50% of them will be repeated from previous TCS papers. Few Questions on Sentence Completion were also there..for these also refer BARRON’S.

    NOTE: During the Exam..you should be careful..because on the computer screen the names Synonyms & Antonyms will be placed side by side so that we may by mistake choose an antonym instead of a synonym…so Be Careful..

    2. Aptitude Test questions:

    This test will consist of very general questions…This is the easiest section Compared to the Other Two. Almost 70-80 Questions will be repeated from the Previous TCS Papers…just learn the method from those papers..same model will be given..(This happened almost all the times). If you have time refer to any Aptitude book of your interest…it may be R.S.AGARWAL or any Other……

    3. Critical Reasoning Paper:



    Here Starts your Problems…30 Minutes…12 questions..don’t think that there is a lot of Time..these will be somewhat tougher those who has some touch with such kind..& will be Very Tough.. if you haven’t seen this kind before..so,you should have some practice relating this kind of questions… 3 paragraphs will be given.. 3X4.. 12 questions.. first 2 paragraphs will be some twisty questions… like our arrangements questions… routes between cities.. like that… & the last one will be on Data Interpretation…



    You prepare Data Interpretation again from BARRON’S…. but the remaining from R.S.AGARWAL-Reasoning…. Or from Barron’s 13th Edition



    4. TCS Psychometric Test:

    This test comes up only if you qualify in the Aptitude test… This test consists of 150 questions which we should answer in 30 minutes (of course, that much time is not required) Don’t think that this test has no weightage.. there is filtering in this test too… this test tests your psychology.. Remember among 150 many questions were asked again & again in a

    variety of ways.. so don’t get trapped… be honest while attempting this test.. choose what you’re your heart says.. it will take you through the test..

    This ends the Tests……

    INTERVIEWS:

    Now if you are Alive Even after All these tests….then you have to face a Technical Interview…

    It may be on the same day of the Test.. so be Prepared in Advance…..

    The Interview will be done by a Panel of 2 members…. No need to worry.. They will be Very supporting & Friendly.. First they ask us to Introduce ourselves… then they’ll go into your project details… don’t forget to prepare project…. They mainly concentrate on your project only…so be confident on every aspect of your project… then you should have some basic knowledge on C language. There will be some questions like “what is the o/p of this code?”, “what are the errors in the code?”..like that… so be prepared for all the basic concepts.. If needed you have to write some small codes too.. at the end they will ask some general questios like “Why TCS?”, “Where do you see yourself in the next five years?”, “do you have any questions?”, try ask some questions… it shows your interest in the Company..

    HR paper (human resource interview):

    Now if Chase this one too…. Then comes your Final Attack.. the HR Interview Round… I many times heard that “I failed in HR round!”.. likewise anwers…. But you should not fail in it.. because it involves no technical interview questions… it just dwell into your innerself… so, be confident & frank while facing this round…They generally ask questions like “Tell about yourself?”, “Who r your role models?”, “What is your weakness?”, don’t say “I Have no weakness!”, just prepare a small weakness for yourself that causes no harm to your future…O.K.. “What is your mother tongue?”


    Be cool In the Interview its all about technique.
    For more Latest TCS placement papers 2007/08 & tcs aptitude questions & tcs hr placement questions keep checking our aptiude & placement site & dont forget to put ur email in top left box for daily updates of tcs & other questions

    Note: This article is from the original mncplacement archive (2008+). For the 2026-current version with verified offers, salary data, and exam patterns, visit the updated guide on PapersAdda.


    READ ANSWER and EXPLANATION
    Take Advantage Of 25 of the finest Articles to help u prepare for the Placement Papers and Interview questions
    You’d Never Guess How easy it is to get a job after reading these placement preparation articles

    Here are 25 Placement Preparation Articles


    "IMPORTANT NOTE"
    We Update our site frequently and we want to keep you guys informed so enter your email in the top left hand box and click subscribe,so that whenever we post new papers it gets delivered right to your mail.



     

    © New Placement papers | Latest Placement Papers